12-09-2017

‘Het is als een veilige familie’

Norah is een periode lang slachtoffer geweest van loverboys. Bij Second Step (een project van Scharlaken Koord) leerde ze andere kanten van zichzelf kennen, daarbij geholpen door vrijwilliger Jeanine. Wat hebben ze geleerd van elkaar en hoe zien ze Jezus in elkaar?

Jeanine
‘Vanaf het begin ben ik bij Second Step betrokken geweest. Toen Norah voor het eerst bij ons werkervaringsproject Second Step kwam, was ze heel open, terwijl de meeste deelnemers slachtoffer zijn geweest van loverboys en daarom heel timide. Ik vind het fantastisch om met deze meiden te werken, ik denk dat God dat in me gelegd heeft: een stuk liefde en zorg voor deze kwetsbare meiden. Ik heb zelf drie meiden thuis en als ik dan de verhalen van de meiden van hier hoor, vind ik dat hartverscheurend. Ik wil ze het liefst een knuffel geven en zeggen dat we van ze houden. Wat er gebeurd is met de deelnemers van Second Step, dat zal ik ze nooit aanrekenen. Dat deed Jezus ook niet.

Met alle deelnemers van Second Step is heel veel gebeurd. Dat maakt me verdrietig en het is altijd zichtbaar dat God dat niet gewild heeft. En ik besef: het had mij ook kunnen overkomen, ik voel me wat dat betreft echt helemaal gelijkwaardig. Alleen hebben deze meiden even een duwtje in de rug nodig, of een aai over hun bol of een bemoediging om weer verder te kunnen. Dat wil ik graag aan ze geven.

Ik heb veel geleerd van Norah. Ze is altijd zo ontzettend opgeruimd, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, dat vind ik wel bijzonder. Ze zit niet bij de pakken neer. Ze zit thuis, heeft geen werk, wel de zorg voor haar zoontje, dan denk ik: ze doet het toch allemaal maar. Dat vind ik erg knap, dat je toch optimistisch bent. Ik weet heus wel dat je niet altijd optimistisch bent en dat je ook heus je worstelingen wel hebt, maar toch wil je elke dag positief inzetten. Dat merk ik hier ook: je bent altijd bereid om te helpen. Daarin zie ik veel van Jezus: ze is lief, makkelijk in de omgang en ik hoor haar nooit oordelen over andere meiden. Dat siert haar.’

Norah
‘Toen ik voor het eerst bij Second Step kwam, voelde ik me een beetje onwennig, omdat de deelnemers op een bepaalde manier met elkaar omgingen: vrij afstandelijk qua lichamelijke aanraking. Ik herkende mezelf daarin. Veel mensen die geen problemen hebben gehad op het gebied van gedwongen seks vinden mij afstandelijk, maar hier werd dat direct geaccepteerd, als een veilige familie. Ik zag dat andere deelnemers enorm groeiden in kracht en zelfvertrouwen. Als je dat bij anderen ziet, krijg je de hoop dat dit bij jou ook mogelijk is. Daarnaast heeft het mij vriendschappen opgeleverd. Met een aantal meiden van hier heb ik nog steeds veel contact.

Ik heb ook veel van Jeanine geleerd. Ze kan heel rustig zijn en die rust heb ik totaal niet, dat probeer ik wel van haar te leren. Ik heb heel veel chaos in m’n hoofd, Jeanine is meer geordend en rustig. Ze kan ook rustig de tijd ergens voor nemen, ook al heeft ze het druk.

Jezus kon z’n mening duidelijk geven, maar zonder te oordelen over mensen. Dat zie ik in Jeanine ook terug. Die kan heel goed haar mening geven over iets dat ze vindt, maar je zal dat nooit als aanvallend ervaren of als oordeel.

Second Step heeft me dus veel gebracht, het contact met de andere meiden, de herkenning, maar ook de workshops. Dus voor mij is het enorm fijn dat dit bestaat. Ik ben veranderd en sterker geworden.’

Om privacy redenen is de naam van Norah gefingeerd en is ze niet herkenbaar gefotografeerd.

Dit verhaal is verschenen in de Oogst van september 2017

 

Cookies helpen om u een betere gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. OK Meer informatie